Diskuze u kulatého stolu ministra Dobeše se studenty zrušena, studenti účast odmítli

Diskuze u kulatého stolu ministra Dobeše se studenty zrušena, studenti účast odmítli

Setkání zástupců studentských organizací a hnutí s ministrem školství Josefem Dobešem, které se mělo uskutečnit v pátek 2. března v Národní technické knihovně, se ruší.

Adam Kožela, ředitel vydavatelství Studenta Media, které bylo organizátorem setkání, uvedl důvody pro zrušení připravovaného setkání:

„Jako největší studentské médium jsme chtěli dát prostor pro setkání zástupců studentských organizací a iniciativ s ministrem Dobešem, aby mu předložili své připomínky. Bohužel zástupci studentů osobní střetnutí a diskuzi odmítli, ačkoli o ni dříve sami projevili zájem. Z tohoto důvodu jsme byli nuceni celou akci zrušit.“

Na setkání a navazující tiskovou konferenci měl přijet ministr školství Josef Dobeš, náměstek ministra pro legislativu Jiří Nantl a Libor Svoboda z Odboru analyticko-koncepčního MŠMT. Za studenty byli přizváni zástupce celostátních organizací, oficiální reprezentace SK RVŠ i jednotlivých škol. Delegáti ČVUT odmítají jakékoli setkání, dokud ministr školství návrhy zákonů nestáhne z vlády, mluvčí iniciativy Za svobodné vysoké školy chtějí veškeré jednání přenechat výhradně zástupcům Studentské komory Rady vysokých škol, jejíž vedení zase debatu u kulatého stolu zpochybňovalo jako takovou. Naproti tomu předseda České studentské unie Jiří Kohout svou účast na diskuzi opakovaně potvrdil.

Na programu jednání v rámci Diskuze u kulatého stolu měly být hlavní otázky reformy: například nové typy akreditací, které dělí školy na výzkumné a prakticky zaměřené, nebo připomínky studentů k tématu akademických svobod – konkrétně co tyto svobody pro studenty představují a v kterých bodech vnímají jejich omezení. Zabývat se měli také současným návrhem řešení školného.

Zástupci studentů tak nevyužili příležitost vyjádřit se k věcnému návrhu zákona ještě před tím, než se jím bude zabývat vláda, a probrat s ministrem své připomínky.

Vysokoškolské fórum se mělo uskutečnit v den, kdy končí týdenní protestní akce. Ty jsou vedené iniciativou Za svobodné vysoké školy, která shodou okolností pořádá v podobném termínu vlastní diskuzi se zástupci Strany Zelených, ČSSD a KSČM.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější